Assalamualaikum..xjwp dosa!!- haidi Takeafoto

My photo
Damansara, KL, Malaysia
What's there to say? My name is Haidi, and I'm me like only I can be. middle age of 20's, still bujang trang tang tang, much into guitar and photography. a degree holder in quantity surveyor (UTM Skudai, 2006), a project manager in this local construction industry, also a part time student @ Niosh(safety construction management) and also a freelance photographer.bla bla bla..well..life is strange, and together my friends and I live it to it's fullest.this is my life.nothing much about me..

Ads To click

welcome to my life

elevenzerooneOone..something happened...and a day i decided to blogging.....so here i am....

"To me, photography is an art of observation. It's about finding something interesting in an ordinary place..I've found it has a little to do with things you see and everything to do with the way you see them. Aware of our surroundings..and always try to give meanings of everything we see"

-my lense' s story

Well..well..here is my public first ever blog! i've been trying to picture myself holding a regular blog ever since i started reading some of the local blog about photographer..its looked fun and stuff but well, i never liked writing, so i quickly dropped the idea. blogging is not my thing, i thought. Then something really happen which i really regret i dont have any medium to rememberize it.

In spite of all this, this blog took birth on 11th jan 2010. i'll write mostly about myself, my boring life, my journey and its treasures. emm this is all exciting ! i have my very own blog

pull up a chair, lean back, relax & reminisce wif me, back to the GOOD OLD DAYS when the livin' was easy..

- HAIDI takeafoto

konco-konco

Wednesday, April 28, 2010

Convo-last day of my SHO class


At last..ni hari last aku kt kelas part time sho kt NIOSH Bangi..setelah hampir 3 bulan aku study part time..13 weekend aku xleh jalan2, ngadap muka lecturer jer..so hari ni last day..sedih lak ase..bro2 n kwn2 kt kelas tu mmg sempoi abis...abg man, batman, azmi, shahril, shahrul, penghulu, haji, mie, irfan,naza, is, munipah, ain. aina, azza n bdk2 lain..korang mmg the best..thanks...byk yg aku blajar, baik buruk sume la..hehe thanks sbb tolong sign attendance aku bile aku ponteng kelas...the 1st weeksekor2 mcm nerd abis..senyap je..bile dah 3rd week baru tau perangai sekor2..heheh kelas dah abis so skg kene ngadap satu lagi azab..study for the exam, work place assgment.baget nk seat utk exam bln august ni..hopefully sempat la..aku target nk register ngn JKKP as a competant person for safety officer by the end of this year..chaiyukkk..


27/4/2010 - photoshop tutorial (basic)

video

On May 12, 2010, In Asas Fotografi, Realiti, Workshop, by ijam.




Seperti biasa…sekali lagi!!! Jom Outing Malaysia untuk anda!



J.O.M KL dan J.O.M PENANG sudah, giliran saya nak jumpa kawan-kawan yang berada di Perak pula kali ini

Kali ini lokasi yang dipilih adalah di Tempat Rekreasi Gunung Lang, Ipoh. Saya pilih Ipoh kerana lokasinya yang dekat dengan tempat saya menginap dan mudah untuk dituju.

Memandangkan masa yang singkat, saya akan cuba buat sesantai yang mungkin untuk sesi kali ini.

Kawan-kawan yang ada kelapangan dan berada di kawasan berhampiran dijemput hadir. Kita berjumpa, berkongsi ilmu dan berkenal-kenalan.

Lokasi : Gunung Lang Ipoh, Perak.(jika ada perubahan saya akan update)

Masa : Jam 8-11pagi (kita hanya ada masa yang terhad).

Tarikh : 15 Mei 2010 (Sabtu).

Matlamatnya: Saya akan berjumpa dan berkongsi ‘asas untuk merakam gambar menarik’ kepada kawan-kawan pembaca blog saya semua yang banyak memberi sokongan selama ini. Kita berkenalan. Selalu jumpa dalam blog je, kali ini kita jumpa depan mata

Kawan-kawan yang sudah menyertai J.O.M yang lepas (KL dan Penang) sudah tahu apa yang mereka dapat dalam program J.O.M ini.

Cara saya belajar merakam gambar mungkin ada bezanya dengan yang lain. Sesi perkongsian saya tidak terlalu teknikal kerana saya banyak mengaplikasikan elemen-elemen seni dalam gambar yang saya rakam.

Seperti sebelumnya, dalam outing di Ipoh ini kita akan aplikasikan elemen-elemen asas seni dalam fotografi.

Apa yang penting anda minat untuk belajar tidak kira anda menggunakan DSLR atau kamera digital biasa (compact/point and shot).

‘Jangan malu untuk belajar’.

Untuk belajar merakam gambar menarik, kita tak perlu risau tentang kamera murah atau mahal. Apa yang perlu kita risaukan adalah tentang cahaya, asas fotografi dan ’seninya’.Kamera yang canggih dan mahal hanya membantu memudahkan kerja kita.

Seperti biasa, anda yang ingin turut serta sila sms saya di 012-609 6616 untuk nota ringkas yang perlu saya sediakan.

J.O.M Sabtu ni kita jumpa!… Jaga keselamatan diri masing-masing!

…GO!!!

*Jangan lupa, sarapan dulu sebelum datang, bawa air untuk minum

Gambar-gambar J.O.M yang telah lepas:

J.O.M KL dan J.O.M PENANG

Sunday, April 18, 2010

16/4/2010 - vacation to sarawak (episode 2)

the next day ( the last day @ sarawak) pg2 buta kitorg dah g pasar salok..cari terubuk masin..nk bg kt jiran2, family, bkl mak mentua...org kate g sarawak klau xbeli terubok masin x sah..so beli je la...actually pasar salok tu mcm pasar borong la..yg specialnye klau kite g mlm2..kt pasar tu byk stall2 makanan istimewa sarawak..kt situ kitorg try mee kolok..very2 the sedap..mmg xkn jumpe kt semenanjung..asalnye mee kolok tu aku dgr org2 local cite mmg gabungan 2 bahan..b*bi ngn mee..tp skg ni org islam tempatan dah modified..so halal la..dah kenyang kotorg nek cab g semenggoh wildlife centre..g tgk buaya n org utan liar..yg interesting nye tempat tu lgsung xde fencing...so klau org utan tu ase dah bijak sgt bile2 masa leh kluar dari hutan tu..ranger utan pesan jgn ssekali bwk botol air @ beg plastik..org utan ni nti assume ade mkanan n diorg akn attack kite nk curik makanan tu..godang2 org utan kt situ..3x saiz bdn aku asenye...pastu kitorg tumpang kete kancil brader mane ntah, dia anta kitorg kt waterfront blik..naik bot 50sen g foodcourt kt sebrang sg tu..mmg nk try laksa sarawak..emm ok la bg aku yg xbape minat laksa2 ni...byk lg aktiviti yg kitorg wat kt kuching tu..korg tgk la gmbr2...lg senang..kay chow....






Saturday, April 17, 2010

16/4/2010 - vacation to sarawak

bru blik sarawak...plan asal nk g phuket..tp mus (bdk praktikal) tu lak nk ikut..tp baget xcukup nk g phuket..so terpaksa la tukar port g sarawak..so aku, anip, fitri, ngn mus mulakan perjalanan g sarawak tu..yg pling beznye kitorg ni lgsung xde plan, main redah je kt kuching tu..baru survivor..smpi kuching cab tu drop kitorg kt tgh2 town kuching..then kitorg cari2 hotel..nk cari baget motel je..sume penuh..ade satu je hotel yg dri luar lgsung xmcm hotel..emm ssh nk describe motel tu which the owner prefer to call it dorm..Mr.D's Bed & Breakfast. owner to kitorg pnggil mr. D..very nice..friendly  n sporting giler..location motel to kt area2 carpenter street btul2 kt depan water front..pas mandi2 rehat2 kitorg shoot trus g naik bot..50 sen je sorg (without life jacket) cross seberang sungai..naik van yg dah ready tunggu kitorg kt seberang tu..jln2 g cat museum, orchid garden, brooke castle then g kedai kek lapis dayang apentah aku pn dah xbape igt..abis gak la rm190 borong kek lapis sarawak tu..nway..charge van tu rm 20 sejam..otw nk blik nek bot tu anip sempat lg la beli gambir sarawak..utk sakit gigi katenye..padahal gambir tu utk sapu kt "anu" nk bg tahan lame time wat projek..1st day kitorg pusing kuching tu ujan lak..so blik hotel zzzzzzz....mlm tu kitorg g jln2 cari mkn..pekena nasi aym penyet..emm sedap..tp klu korg nk cari nasi aym penyek tu kene tgk kedai la..kdg2 aym tu lgsung xpenyet pn..so tu bkn nasi aym penyet la..yg spesel ttg menu ni aym die yg penyet n sambal die..dah xleh tdo mlm tu kitorg kluar lepak minum kt waterfront..
esok pg lak kitorg g cultural village..tgk2 culture kaum bidayuh, penan, dayak byk lg la..sebelum blik kitorg g masuk ampiteater tgk show budaya...at the end of the show dancer2 tu tarik audience naik stage manari skali..anip pn naik la..die lak wat perangai atas stage tu menari mcm org sakai..satu dewan gelak kt die..sempoi la anip..tp malu gak la aku ari tu..hahaha.otw blik hotel driver kete tu sempat la gak tunjuk kitorg gunung santubong..lawa...ade history ttg gunung ni brader driver tu ade cite, tp aku lak lupe.asenye gunung ni ade bentuk mcm muka org.aku ase mcm ade gak..korg usha sendiri la.sebelum kitorg trun dari kete tu brader tu sempat lg meniaga barang baik kt kitorg..goji yumberry powder..pn utk "anu" tu gak..anip pnh try minum benda alah tu..mmg x turun2..hehe kay la..jap g aku sambung crita..nk g main futsal jap....

Monday, April 12, 2010

12/4/2010 - alahai ank sedare aku



aku pn xprasan bile masa aku tbe2 ade ramai la ank sedara..cepat btul ase mase blalu..dulu kecik2 je lg sume sepupu2 aku..tangkap berudu dlm longkang lg..skg sume dah jd daddy..aku ni je la yg single lg..xpe2 pelan2 kayuh..dpt tgk ank2 sedare ni mbesar dpn aku pn ok gak..bile aku tgk gmbr2 ank sedare aku ni aku ase sepesen jer..konpius mane satu ank org ni mane ank org tu..name apetah lg..bkn aku igt sgt pn..heheh ssh nk hafal name bdk2 skg ni..ade yg mcm arab la ade name mcm mat saleh la..pape pn..seperti yg aku nyatakan dlm post sebelum ni..dah besar diorg nti siap la aku suh diorg pijak belakang aku,urut aku..heheh

















Friday, April 9, 2010