Assalamualaikum..xjwp dosa!!- haidi Takeafoto

My photo
Damansara, KL, Malaysia
What's there to say? My name is Haidi, and I'm me like only I can be. middle age of 20's, still bujang trang tang tang, much into guitar and photography. a degree holder in quantity surveyor (UTM Skudai, 2006), a project manager in this local construction industry, also a part time student @ Niosh(safety construction management) and also a freelance photographer.bla bla bla..well..life is strange, and together my friends and I live it to it's fullest.this is my life.nothing much about me..

Ads To click

welcome to my life

elevenzerooneOone..something happened...and a day i decided to blogging.....so here i am....

"To me, photography is an art of observation. It's about finding something interesting in an ordinary place..I've found it has a little to do with things you see and everything to do with the way you see them. Aware of our surroundings..and always try to give meanings of everything we see"

-my lense' s story

Well..well..here is my public first ever blog! i've been trying to picture myself holding a regular blog ever since i started reading some of the local blog about photographer..its looked fun and stuff but well, i never liked writing, so i quickly dropped the idea. blogging is not my thing, i thought. Then something really happen which i really regret i dont have any medium to rememberize it.

In spite of all this, this blog took birth on 11th jan 2010. i'll write mostly about myself, my boring life, my journey and its treasures. emm this is all exciting ! i have my very own blog

pull up a chair, lean back, relax & reminisce wif me, back to the GOOD OLD DAYS when the livin' was easy..

- HAIDI takeafoto

konco-konco

Friday, May 28, 2010

28/5/2010 - my gopeng resort


so weekend ni aku ngn bebudak gpg n ipoh plan nk g mandi jt sg jahang..tmpat aku mandi n mancing mase bebudak2 dulu...hehe tup2 si cik rina mencadangkn penukaran lokasi mandi manda..die cdg k gopeng resort : http://www.mygopengresort.com/, aku pn xpnh tau ade resort tu kt gpr.aku bwk adik2 aku misya n mira tu..at 1st plan nk gerak skali..sbb aku tlewat tunggu adk2 aku bsiap aku lmbt sket gerak...ikut direction yg diorg bg dlm fon aku pn redah je la...aku baget dekat je la..upenye mak aii jauh giler siap msuk kg org asli, naik bukit yg jlnnye mmg xde premix..dgn myk yg dah rpt abis, bwk lak kete sentra aku yg aku bru lowered kn last week..mmg gamble abis..sib baik myk smpat smpi..yg sakit atinye abis skirting aku sume..hancusss...tp memikirkan kwn2 yg nk enjoy aku pn wat relax je la..tp dlm ati..nyesal giler..hehe beznye sbb mekzu idaman hatiku itu pn ade ikut sekali..beznye...tp xdpt nk manje ngn die sbb bru nk knal2...heheh tp mmg tmpt tu lawa giler waterfall die..unfortunately aku xsempat nk shoot waterfall tu sbb ujan..xpe2 aku ttp nekad nk amik gak gambr waterfall tu..tp lenkali mmg aku bwk 4x4 la..xdenye nk nek sentra aku tu...gopeng resort tu mmg lawa n byk aktiviti ade kt sane..yg aku tau ade paint ball, abseiling,flying fox, menggua, night walk, tubing, rafting, kayaking..byk lg la..korg try la view link yg ade kt ats tu...pas pueh mandi2 diorg bwk aku g mkn mee kari..perrghh mmg sedap giler..kdai tu dlm utan tp mmg sentiasa full ngn customer..mmg xnyesal klu bab2 mkn ni..heheh

27/5/2010 - Dataran the 2nd



smlm aku gather lg ngn bebudak classmate aku sek men dulu..diorg ajk lepak dataran.aku pn on je la even waktu tu ade sepupu pompuan aku bwk kwn die dtgg umh aku..comel gak bdk tu..aku baget2 nk ice breaking ngn gurl tu tp sbb aku dah jnji ngn kengkawan sek..tpaksa la aku dtg gak dataran..xde event pape pn..saje je nk test2 camera, test kete.tp kali ni ade muka baru.efizzam, timah, laki timah,ank2 timah..kitorg lepak minum kt ani sup utara lak mlm tu..so gather kali ni kitorg dah lantik si timah tu jd organizer trip g pangkor..xtau la jd ke x..hopefully jadi la.....

Wednesday, May 12, 2010

11/05/2010 - kg. belukar fishing trip


weekend ni aku plan nk g outing shooting kt bukit tinggi ngn bdk2 canon.aku pn dah lame xjoin diorg outing lepas aku beli nikon D90 ni..mane tau ari kwn aku kt site jengka ni lak aku mancing udang kt kuantan..aku bab2 mancing ni mmg ssh nk tolak..huhu sorry geng2 bkt tinggi..lenkali aku join korg lak..dgn pg tu ujan renyai2 kitorg redah je g jeety..sib baik ujan benti..dah setup sume..tapau nsik lemak..pkul 9 kitorg start gerak..aku nek bot ngn mus, anip ngn fit..pueh ati gak la hasil ari tu..byk ikan je la..buleh la...mmg xpuas mancing..cacing abis..blik je la..moral of the story lenkali nk mancing jauh2 biar ckup umpan!lebih xpe..huhu


























Sunday, May 9, 2010

9/5/2009-my new nikon

aku target arini nk beli gak nikon dslr..dah lame ngidam nk try nikon lak..dah boring lak pkai canon..so tgh ari td aku pusing2 lowyat ngn times square..harga lebih kurang same la..ok la..aku baget pn dlm range rm4k..so aku nk angku nikon D90 kit lense ngn flash..harga dlm rm4300..tp sebelum beli aku try lak g kedai yg biasa aku g kt pudu plaza..perrghh harga kt kedai tu mmg lg murah dri kedai2 biasa..nasib baik aku xbeli td..lpas disscuss n nego ngn elvin (tokei kedai tu) die advice aku amik body D90 n lense tamron 18-50 f2.8..so gmbar lg sharp..lg pn aku biasa shoot scenery..jrg la nk gune telephoto lense ni...xnk pening2 kepala g bank kuar duit trus angkut je..melayang gak la rm4.5k..hahaha abis duit gaji aku.aku pn x brape reti sgt function2 nikon ni...tgh2 duk blaja la ni..mybe next week ade outing ngn bdk2 nikon..leh la mintak brader2 tu ajar aku..emm advice aku la...klu nk join main2 camera ni baik pk btul2...mmg duit keluar mcm air paip je...pasni xnk tukar dah..mybe setahun lg bru nk upgrade..skg ni guna ape yg ade je la....

Saturday, May 8, 2010

Thursday, May 6, 2010

Wednesday, May 5, 2010

macro photo

001 ph0t0

2/5/2010-reunion bdk2 sis


smlm bdk2 sekolah aku ade ajk aku lepak skali (sarina, zariana, tombe, wan, erni, zaf, yusri ngn najmi)..actually aku plan nk bwk opah aku mkn ikn bakar, besday die 3 mei. tp xpe la..kwn2 sekolah aku dtg dri gopeng..jauh gak la..so aku pn cancel la aktiviti mkn ikan bakar aku tu..sian opah aku (lenkali ek kite mkn same2)..

yg geramnye dah la diorg ajk aku, aku smpai2 je diorg dah start match boling..maunye x geram..dah la opah aku xdpt mkn ikn bakar..tp xksh la..tgk diorg main pn enjoy gak..kebetulan kwn aku sarina ade bwk kwn die..xsilap aku mek ju name die..sweet gak mek ju tu..malu2 je die..(yg free hair tu)aku ade curi2 candid gambar die..korg tgk la..aku baget2 nk gak mintak fon number mek ju tu..tp xbrani lak..mane tau die tu bini org ke..(tp skg ni aku dah tau yg die xkwin lg)..so berbaloi gak la men boling mlm tu..hehe pas puas aku tunggu diorg abis men boling, kitorg g mkn char kuey tiau lak kt dataran ipoh..jam dah pkul 2 pg..

ade lak sorg member ni ajk wat keje giler amik2 gambar kt dataran ipoh tu.aku ler photographernye.aku pn lyn je..dah la ade bwk sorg bini org (erni) tp aku tgk die pn xksh aku pn xksh la..yg beznye..pe kejadah la yg rasuk diorg ni..amik gambar lompat2, terbang2..mmg sempoi kepala bdk2 sekolah aku ni..ase mcm jd bdk sekolah blik..igt kenangan waktu sekolah dulu...last2 dekat2 pkul 4pg bru la diorg sedar diri..hehe bru la nk ajk blik....thanks..korg mmg sempoi...

4/5/2010 - lost word of tambun (honda city club)



hi,....ni 1st post aku kt blog ni...starting point utk blog ni la.keep it personal from the people i know.nway..klu nk baca post2 aku sebelum ni ade kt wordpress.com. emm semalam pg2 buta zariana ade kol aku ajk aku join die punye honda city club konvoi..g lost world of tambun..actually die xde plan pn nk ajak aku..dia ajk sbb 3org kwn pompuan die yg plan nk konvoi same2, with their own car (4kete la) tbe2 je nek satu kete je..share..so die mcm hot la sbb diorg plan mcm tu xinform die..aku pn xtau la nape jd cmtu..kate kamcing..so diorg pn xbape tego la hari tu..so back up, dia ajk la aku..at least die ade gak tempat nk sembang2...aku pn jenis xksh...aku on je la...so pendek cite aku jela yg teman die mandi..hehe nway..aku enjoy ari tu ngn die...cume yg xbeznye aku tgk group honda city ni mcm x well organize je..leader pn aku xknl yg mane satu..participant sume mcm lost je..xtau nk g mane pasni, nk wat ape..tdo mane...so im proud to be a nissan sentra n16 club..well organize. good leader...