Assalamualaikum..xjwp dosa!!- haidi Takeafoto

My photo
Damansara, KL, Malaysia
What's there to say? My name is Haidi, and I'm me like only I can be. middle age of 20's, still bujang trang tang tang, much into guitar and photography. a degree holder in quantity surveyor (UTM Skudai, 2006), a project manager in this local construction industry, also a part time student @ Niosh(safety construction management) and also a freelance photographer.bla bla bla..well..life is strange, and together my friends and I live it to it's fullest.this is my life.nothing much about me..

Ads To click

welcome to my life

elevenzerooneOone..something happened...and a day i decided to blogging.....so here i am....

"To me, photography is an art of observation. It's about finding something interesting in an ordinary place..I've found it has a little to do with things you see and everything to do with the way you see them. Aware of our surroundings..and always try to give meanings of everything we see"

-my lense' s story

Well..well..here is my public first ever blog! i've been trying to picture myself holding a regular blog ever since i started reading some of the local blog about photographer..its looked fun and stuff but well, i never liked writing, so i quickly dropped the idea. blogging is not my thing, i thought. Then something really happen which i really regret i dont have any medium to rememberize it.

In spite of all this, this blog took birth on 11th jan 2010. i'll write mostly about myself, my boring life, my journey and its treasures. emm this is all exciting ! i have my very own blog

pull up a chair, lean back, relax & reminisce wif me, back to the GOOD OLD DAYS when the livin' was easy..

- HAIDI takeafoto

konco-konco

Wednesday, May 18, 2011

Thursday, May 12, 2011

Friday, May 6, 2011

evening with iena

Talent : Iena Wahab
Venue : Pavilion, KL
Theme : Wedding


BUAT PEDOMAN BERSAMA.


Jgn Terlalu mengejar kesempurnaan..

Jika kamu memancing ikan....
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu....
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia
semula ke dalam air begitu saja....
Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya
ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga .........

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU
hendaklah kamu MENJAGA hatinya....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu....


Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia
begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu....
Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula....
Akhirnya ia dibuang....

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan
lagi....


Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu
istimewa....
Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan
mudah bagi kamu untuk menerimanya....
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.


Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga
ke akhirnya....


Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
yang kamu pasti baik untuk dirimu.
Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelezatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.
Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....
yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.
MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU...
Mengapa kamu berlengah,
cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang ain
Kamu juga yang akan MENYESAL....

p/s : credit to blogger crew...tq for sharing...


The Light Of Bukit Tinggi


Carnival Light at Bukit Tinggi

Aku demam..
sehari aku xjamah pape,
sumpah superp lapa..

So aku keluar nak g mkn..tgh otw tu die kol die lak ajak makan sekali, die ckp 20 minit lagi smpai..tunggu die, tfon die batt kong, so aku pth balik kt parking apartment aku, aku tunggu die. 20 min tu lame so aku naik ats dulu.so aku dari tingkat 8 apartment aku ni aku trun btul2 20 min mcm dah janji td..10 min aku tunggu kat bawah die xsmpai2..

Aku naik ats sbb xlarat nak tunggu lame2..pening kepala..kat ats lak aku xsedap ati tkut2 die dah smpai kt bwh, aku turun lagi..baget2 die dah smpai la..pun belum smpai..aku tunggu dlm 15 min lagi xsmpai2 gak..aku fedup aku msg suh die campk je enset tu klau batt pun selalu kong jerk..dah penat tunggu aku masuk la dlm kete sbb mls nak naik ats dah..masa dlm kete mmg kepala aku dah tangkap nyut2 dah..aku naik ats..5 min je rehat aku turun balik kot2 die dah smpai..pun xsmpai gak..

Aku fedup trus mkn je kt kedai depan umh....time mkn baru die smpai..mmg kene berleter la ngn aku...dgn xmintak maaf ke hape ke die tarik muka..so jadik la silent dinner..aku mkn megi sup jer...

Smpai bile nak silent cmni xtau la...aku ase aku xsalah..n aku pun xmintak ape2..cume sekadar maaf cukup la...tu pun susah ke...

-end of story-

Magic Show

Swan Feeding

Burung merpati keluar dari frame gambar ni..

Tower view of Colmar Tropicale



Thursday, May 5, 2011

Birdie

Arghh demam lagik aku.semalam baru jer bersin..arini dah complete package lak..siap batuk, selsema, sakit kepala sume ade..nyut..nyut je kepala aku skg..silap2 aku amik jer half day keje arini..nape la demam lak skg ni..dah la weekend ni aku nak g jenjalan kt kuantan..lepak2 kt teluk cempedak..pape pun kene try sembuh arini gak...banyak dah plan kt kuantan ni..xleh nak cancel dah..

Gambar2 helang ni aku amik mase naik bot Ecotour Kilim Eco Park..ade pakej eagle feeding kt mongrove forest kt kilim ni..pengalaman baru bagi aku..bez ecopark ni..releks je...leh gak aku try2 test telephoto lense aku ni..lame dah xgune lense ni..hehe

Nak shoot subject jauh yg xbergerak gune lense ni mmg senang..tp klu nak shoot gmbar burung helang yg tgh speeding xhengat cmni mmg ssh..kene tunggu moment yg cantik, angle yg betul..setting pun kene betul gak la..klau x mmg xsharp la subject kite tu..nak try panning tecnique pun xleh sbb mmg bot yg aku naik tu pun layan speeding gak..ok la..leh gak aku belajar something ngn shoot2 ni..ok la kan...aku pun bkn pro pun..




Tuesday, May 3, 2011

Langkawi the 2nd


Dah smpai kl..boringnye..cepat je ase cuti..dah la cuti2 pun still kene keje gak...ni yg ase nak apply keje gomen ni..relek je duk opis...tp aku lak jenis xminat nak keje gomen..boring lak aku ase klau keje gomen ni..ari2 buat bende yg same je...tp in term og security..mmg gomen la...lagipun keje kerajaan skg dah x mcm dulu..rate salary table gomen dah bape kali revise..dah tinggi dah skg ni...ni yg buat kene carik calon bini keje gomen ni..hehe

Hmmm..bulan mac n april ni manyak event photoshoot aku cancel..ade gak 2,3 job shoot ni aku terpaksa cancel..xde plan pn nak cancel..tp dah sbb keje aku skg ni kdg2 dah xleh nak plan dah..kdg2 weekend pun aku kene masuk opis xpun g outstation..bez tu bez la g jenjalan..tp klau dah tiap2 minggu kene out station je fedup pn ade aku ase..baik aku bwk family aku jenjalan..lagi bez aku ase...

Nak memblog or men fb gak kene curik2 mase opis hour...mlm for sure aku tdo awal xpun tgk muvi..weekend la for sure ade je hal nak buat..so waktu2 pkul 6,7 ptg cmni la semapat aku nak update2 fb ke blog ke..releks sket..bebudak opis pun dah sume balik..aku sengsorg je la kt opis ni..pikir ape yg patut aku pikir, termenung sorg2...senyum sorg2 baca komen2 kt fb..reply balik komen2 tu pastu gelak sorg2...baget2 mcm org yg baca komen tu gelak mcm aku skg ni la konon..padahal x lawak mane pun komen aku tu...hahahha sukati aku la nak gelak ke hape...

Dah pkul 6.45 ni..nak balik umah, nak kasik ikan aku mkn, nak siram pokok bunge aku tu..pastu aku lak nak makan...vroom vroom...(aku nek motor g keje ari ni..sesekali merempit la bai..)











haha lame dah x pot gamabr diri sendirik..malu malu.....