Assalamualaikum..xjwp dosa!!- haidi Takeafoto

My photo
Damansara, KL, Malaysia
What's there to say? My name is Haidi, and I'm me like only I can be. middle age of 20's, still bujang trang tang tang, much into guitar and photography. a degree holder in quantity surveyor (UTM Skudai, 2006), a project manager in this local construction industry, also a part time student @ Niosh(safety construction management) and also a freelance photographer.bla bla bla..well..life is strange, and together my friends and I live it to it's fullest.this is my life.nothing much about me..

Ads To click

welcome to my life

elevenzerooneOone..something happened...and a day i decided to blogging.....so here i am....

"To me, photography is an art of observation. It's about finding something interesting in an ordinary place..I've found it has a little to do with things you see and everything to do with the way you see them. Aware of our surroundings..and always try to give meanings of everything we see"

-my lense' s story

Well..well..here is my public first ever blog! i've been trying to picture myself holding a regular blog ever since i started reading some of the local blog about photographer..its looked fun and stuff but well, i never liked writing, so i quickly dropped the idea. blogging is not my thing, i thought. Then something really happen which i really regret i dont have any medium to rememberize it.

In spite of all this, this blog took birth on 11th jan 2010. i'll write mostly about myself, my boring life, my journey and its treasures. emm this is all exciting ! i have my very own blog

pull up a chair, lean back, relax & reminisce wif me, back to the GOOD OLD DAYS when the livin' was easy..

- HAIDI takeafoto

konco-konco

Monday, August 2, 2010

2/8/2010 - penting ke DARA @ virgin

Salam dari Haidi,



Entry untuk 18 tahun ke atas sahaja. Tengah surfing internet, terserempak la satu blog ni, dan ada perbincangan di situ dengan tajuk : Dara

Inilah sedikit informasi Intisari di sana sebelum perbincangan dimulakan :

1) Isu ini merupakan isu yang paling jarang diperbincangkan secara terbuka. Ini mungkin disebabkan sikap masyarakat kita yang masih menganggap ia sebagai isu peribadi yang boleh mengaibkan terutama kepada golongan wanita.
gambar hiasan jerk

2)Dalam kehidupan realiti, bagaimanapun ada lelaki yang sangat menitikberatkan soal dara. Bagi mereka, dara menjamin kebahagian dan kepuasan. Pada hemat penulis, lelaki jenis ini tidak arif tentang kedudukan yang sebenar. Lelaki ini mementingkan nafsu dan menafsirkan dara sebagai satu kejadian biologi pada jasad seorang perempuan. Menurut sumber ilmu kesihatan, kejadian selaput dara ini sangat sensitif dan mudah pecah.Kehilangan dara tidak semestinya seorang gadis itu telah melakukan hubungan jenis. Mungkin ada aspek lain seperti kemalangan atau sakit yang menyebabkan seseorang itu kehilangan dara.

3)Terus terang kita nyatakan, isu dara dalam artikel ini maksudnya hubungan seksual sebelum perkahwinan (zina) akibat meluasnya pergaulan bebas dalam masyarakat kita.

4)Isunya ialah apabila masyarakat (generasi muda) mula menganut idea bahawa dara itu tidak penting maka secara tidak langsung merebak pula idea seks sebelum nikah itu sesuatu yang boleh diterima. Jika idea ini dianuti secara meluas, bukan isu dara yang perlu diatasi tetapi isu zina dan pergaulan bebas.



Diadaptasi dari polemik oleh Sdr. Fathi Aris Omar,

Majalah MUSLIMAH

Pendapat kwn2 aku :

1) DARA is not everthing .... ada ker tak ada ker tak terasa pun ... yang penting to me is loyalty ... kesetiaan ... what ever that she done b4 is history .. but the thing is what she want to do with me now and in the future ...

2) kalau dapat yg dara tu .. its a BONUS la.

if not, takder perhal nye. tgk jugak lah, sebab apa kan.

tp takde lah pulak bende tu jadi tak penting terus.

sebab kalau dpt barai .. haru jugak. tgk lah jugak..

tp still letak kriteria 'masih dara' tu kat no 1.

xdpt .. xder hal lah.

3)dara to me mcm sealer kat botol mineral atau vitamin. Ibaratkan macam benda tu blom dibukak lagi la. Kira masih fresh. Tp fresh product bukan jaminan kualiti product. Kekadang yg dah beranak 3 pun ketat mengalahkan anak dara... itu lom kira servis lagi. Peh!

4)kite selalu cakap pasal dara. tapi kenapa tak cite pasal seorang lelaki itu teruna atau tidak?

BIla baca entry ini, teringat pantun dan entry Ada Apa Dengan Seks

Pada pandangan saya, dara ataupun tidak, andainya si Dia itu yang terbaik bagi anda , terima la dia seadanya. Tidak semua manusia itu sempurna. Kadang-kadang apa yang berlaku bukan kehendak dan salahnya.

Bak kata pepatah, tepuk dada, tanya selera. Haahkan, lelaki sibuk mempersoalkan pasal dara tapi camna dengan teruna pula? Apa pula pandangan anda?

P/s : Bukan mudah melalui ranjau sebuah perkahwinan. Adakah dengan berkahwin dengan anak dara akan terjamin suatu kehidupan dan kekeluargaan yang bahagia? So, buat lelaki di luar sana, sebelum menuding jari kepada mana-mana wanita, telitilah diri sendiri dulu. Kita ni sebagai lelaki bukannya sempurna mana (termasukla diri sendiri).

P/s : Jika anda menggemari entry ini dan ingin kongsikannya :

9 comments:

e.l.i.z.@ said...

errr ntah la..mmg tahu selaput dara tu nipis di bahagian luar..so xleh la nk judge pompuan tu dh penah having sex or not..tp kalu betul dia dh buat, hubby dia pasti tahu punye..bukan melalui darah kuar atau tak masa 1st time buat..ishh ntah la..xreti haih nk komen hahaha

haidi takeAfoto said...

slalu pmpuan ni akan ngaku die pnh buat or x.asenye la..pling2 pn die akn bg hint yg die pnh tlnjur ngn ex die ke ape ke..patut ke nk sembunyi hal ni dlm relationship?mmg btul past is past tp bab virgin ni xtau la.........

Nadira Nasarauddin said...

ermm..for me, virginity sgt penting bagi seorang perempuan. tak kisah la, orang nak kata konservatif atau tidak...huhuu~

MangkOk cHenTa ♂ said...

bg aku sayang come 1st....
tp aku x leh nk ckp je sbb xde pengalaman....
hehehe...saje semak jap..

haidi takeAfoto said...

emm mmg syg come 1st..tp soal virgin ni ade kaitan ngn agama kite..kite bkn org barat..budaya kite lain..mmg zmn dah berubah, tp soal ni still same..kdg2 pk2 mmg xksah pn future wife kite virgin or not..tp bile jadi sendiri dlm life kite..xtau la cmne....

iDa said...

ida sokong 2..selaput dara memg nudh sensitif...n yg penting setia.....
sbb setia ni sush nk cari.....
huhuhuhuh

Bukan Gadis Comel said...

hmm... masih berfikir nak komen pe. Tak reti ah! =)

Dia.Honey said...

super like this entry and totally agreed with u ...hahahhahaa
viceversa la kan?
eekekekkekek

ada tak agak3 pompuan yg membesar2kan isu lelaki tak teruna lagik? :P

Fane Davis said...

bukan semua orang sempurna kan.......
aahhaha...pasr ne jak yang faham.