Assalamualaikum..xjwp dosa!!- haidi Takeafoto

My photo
Damansara, KL, Malaysia
What's there to say? My name is Haidi, and I'm me like only I can be. middle age of 20's, still bujang trang tang tang, much into guitar and photography. a degree holder in quantity surveyor (UTM Skudai, 2006), a project manager in this local construction industry, also a part time student @ Niosh(safety construction management) and also a freelance photographer.bla bla bla..well..life is strange, and together my friends and I live it to it's fullest.this is my life.nothing much about me..

Ads To click

welcome to my life

elevenzerooneOone..something happened...and a day i decided to blogging.....so here i am....

"To me, photography is an art of observation. It's about finding something interesting in an ordinary place..I've found it has a little to do with things you see and everything to do with the way you see them. Aware of our surroundings..and always try to give meanings of everything we see"

-my lense' s story

Well..well..here is my public first ever blog! i've been trying to picture myself holding a regular blog ever since i started reading some of the local blog about photographer..its looked fun and stuff but well, i never liked writing, so i quickly dropped the idea. blogging is not my thing, i thought. Then something really happen which i really regret i dont have any medium to rememberize it.

In spite of all this, this blog took birth on 11th jan 2010. i'll write mostly about myself, my boring life, my journey and its treasures. emm this is all exciting ! i have my very own blog

pull up a chair, lean back, relax & reminisce wif me, back to the GOOD OLD DAYS when the livin' was easy..

- HAIDI takeafoto

konco-konco

Sunday, August 29, 2010

29/8/2010 - love u qasidah


gmbar kt ats tu gmbar opah aku..single lagi skg ni..jgn nk tekel2 lak opah aku tu..xnak aku korg jadik tok tiri aku lak nti..aku dah lame nak mkn kueh qasidah ni..mmg ssh nak cari..kt bazar ramadan kt pahang lgsung xde..kt kl lak 1 tempat je yg aku pnh nmpk qasidah ni..tp yg pelik nye macik wat qasidah tu taruk daun bawang,,xqasidah la klu taruk daun bwg..xjadik aku nak beli..sesampai nye aku di kampung aku memulakan aktiviti membodek opah tercinta.die sorg je yg pandai wat kueh ni dlm family aku..aku menyampaikan hasratku yg dahlame ku pendamkan ini..dah lame ngidam kueh ni.setahun sekali je dpt ase kueh ni..opah aku memula bagi jwpan yg agak mengecewakan.."opah dah wat dah kueh tu minggu lepas"..aduss frust aku..pastu opah aku sambung lg "sok pah buat, ptg2 sket edy g amik kt umh opah"..xsia2 aku mula2 puji baju kurung opah aku cantik..aku ikhlas puji tu..(ayat cover line, sepupu2 aku klu bace entry ni kang diorg cite kt opah aku, kecik lak ati org tua tu..) owhh fyi, kueh qasidah ni asalnye dari utara..kebyakan org yg bkn dari utara xkn tau pn pasai kewujudan kueh ni..gerenti 100%..bahan asas utk qasidah ini adalah tepung gandum, yg dimasak ngn daun pandan, garam, myk sapi, gula, ngn telor..xsilap aku ade santan gak...bile dah siap tuang dlm acuan n tabur bwg goreng kt ats tu..mmg wangi kueh ni..3 round aku mkn kueh ni..mase bukak pose, lepas berita, pastu sebelum tdo..ase nye sahur ni pn aku se round lagi.mmg xbg peluang..

7 comments:

nadiah said...

pasti sedap kueh Qasidah ni kan,lebih2 lg opah u yang buat..

haidi takeAfoto said...

sedap..sedap giler..setahun sekali wajip mkn ni..

Amirrah Zawani said...

wahhh...
bastnya dpt mkn byk..
sy x dpt mkn pun lagi..
cari kat bazar shah alam x jumpa pn..
khamis ni baru nk balik kedah suruh mak buat...
x sabar sudahhh....

IxoR@ said...

kuih qasidah?

pelik la.. mcm tak pernah dengar taw...

tp nampak sedap... lagi2 opah buatkan tu....

HanisAzla said...

hmmm nampak sedap, tp x penah makan pun w/pun my mom org utara... nnt nak tanya tok i psl kuih ni raya nnt.. syoknya layan lagu 150 juta kali nie...

Abhamz said...

salam, tempat saye mmg tak de kuih ni...baru ni dengar nama...tentu sedap, tengok gambar dah terliur....

cik lya said...

ape kene mengena bawang goreng ngan ini crita??heee