Assalamualaikum..xjwp dosa!!- haidi Takeafoto

My photo
Damansara, KL, Malaysia
What's there to say? My name is Haidi, and I'm me like only I can be. middle age of 20's, still bujang trang tang tang, much into guitar and photography. a degree holder in quantity surveyor (UTM Skudai, 2006), a project manager in this local construction industry, also a part time student @ Niosh(safety construction management) and also a freelance photographer.bla bla bla..well..life is strange, and together my friends and I live it to it's fullest.this is my life.nothing much about me..

Ads To click

welcome to my life

elevenzerooneOone..something happened...and a day i decided to blogging.....so here i am....

"To me, photography is an art of observation. It's about finding something interesting in an ordinary place..I've found it has a little to do with things you see and everything to do with the way you see them. Aware of our surroundings..and always try to give meanings of everything we see"

-my lense' s story

Well..well..here is my public first ever blog! i've been trying to picture myself holding a regular blog ever since i started reading some of the local blog about photographer..its looked fun and stuff but well, i never liked writing, so i quickly dropped the idea. blogging is not my thing, i thought. Then something really happen which i really regret i dont have any medium to rememberize it.

In spite of all this, this blog took birth on 11th jan 2010. i'll write mostly about myself, my boring life, my journey and its treasures. emm this is all exciting ! i have my very own blog

pull up a chair, lean back, relax & reminisce wif me, back to the GOOD OLD DAYS when the livin' was easy..

- HAIDI takeafoto

konco-konco

Saturday, August 28, 2010

28/8/2010 - melayu layu..sedarla

  • terbangkit nk tulis entry ni bile terbaca keratan akhbar berita harian bertarikh 3hb Feb 2010. terbaca pn sebab paper ni wat lapik makan mase bukak pose td..aku leh terbenti makan walaupun perut ngh lapar sgt2 time tu..story ttg Tun Mahathir bg statement pasal org melayu..so lepas bukak pose, aku surf and aku byk baca2 info, statement, comment, blog, and even youtube pasai org2 MELAYU ni..kredit to entry2 brother Jerung perkasa yg membuatkan aku tergerak nk post entry barkaiatan org2 meLAYU ni gak..bangsa aku sendirik..kdg2 aku ase kene pikir negatif, kene mengkritik dulu bru akan dtg kesedaran kt jiwa bangsa kite ni..tujuan aku aku wat entry ni bkn jer nk menjatuhkan bangsa sendiri..just sebagai renungan utk sume reader yg berbangsa melayu termasuk aku sendiri..aku senditi yg dah 3taun keje dlm construction ni mmg obvious nampak yg bangsa kite ni akan jatuh 1day nti.,most of the goverment project ade status bumiputra, so hanya bumiputra saje yg leh dpt projek2 kerajaan ni..tp bangsa kite ni pk nak dpt duit cepat n senang..so boss2 yg berbangsa melayu ni jual projek ke bangsa lain..so projek2 bumiputra ni cume pkai baju melayu je la..tp segala jadah dlm tu, termasuk kontraktor utama, sub2 contractor dan juga pembekal dari bangsa lain..kite boleh survive skg ni pn sbb byk kuota dan institusi diraja dan juga prntadbiran demokrasi berparlimen dibawah pentadbiran raja berpelembagaan.kite masih mengekalkan kuasa Raja-Raja melayu yg merupakan benteng pertahanan kite yg terakhir..mcm Joker Card la kirenye ni..tp dri sudut lain, ekonomi, politik, kuasa beli, sumenye dah dikongker oleh bangsa lain..institusi Diraja kite ni skg pn dah mula goyang..bangsa lain dah senang2 jer boleh kritik n ade lak yg dah brani nak saman sultan & Raja..klu dulu org2 mcm ni kompem da kene buang dari malaysia jer..skg ni xde pape tindakan boleh diambil thadap org2 yg aku sendiri ase jijik nk anggap berbangsa melayu..igt la..bangsa lain tu btul2 survive nk smpai ketahap yg diorg dah achieve skg ni kt negara kite..mereka bijak cari peluang. xmudah kite nk rampas balik benda2 tu semula..ape yg kite dah lepas ssh nk kite rampas balik..tp baki yang masih ade ni..pertahankan lah..

video
macam bese la..korang pause la dulu lagu belog ni kt bwh sekali page blog aku ni utk dgr sajak malique ngn tun mahathir ni
Malique – Layu (featuring Tun Dr. Mahathir)


Aku lihat layu dalam Melayu

Aku pasti bukan aku seorang saja yang nampak

Ada juga bercadang bertanya tuan punya

Tapi bercampur risau dengan tak tergamak

Nanti dikata tak bersyukur, dikata tak sedar diri

Jadi aku menyendiri, memerhati dan akhirnya mengakui

Yang kita sendiri

Membiarkan bunga raya melayu ke kanan

Dan dibiar bunga tak cantik mekar di kiri

Aku lihat layu dalam Melayu

Tanah air kita yang punya

Kita siram, kita baja tapi angin api kita lupa

Mereka merancang masa menjilat bangsa

13 harimau bertukar menjadi mangsa

Kita lupa nenek moyang kaya-raya

Jangan sekali-kali digadai harta-bendanya

Ku lihat layu dalam Melayu

Ku lihat layu dalam Melayu

Ku lihat layu dalam Melayu

Takkan Melayu hilang di dunia

Ya… tapi apa guna tak hilang di dunia

Kalau kewujudan tidak dirasa

Petah berbahasa kudrat tak berjasa

Orang berbudi kita hanya tahu merasa

Selalu lari bila dirapat

Selalu malu bila soalan diaju

Selalu segan memberi pendapat

Rela mengikut dari meneraju

Belum nyanyi sudah bersorak

Suka berjanji dalam borak

Bukan kata tak ada otak

Cuma tak berfikir di luar kotak

Ku lihat layu dalam Melayu

Ku lihat layu dalam Melayu

Ku lihat layu dalam Melayu

Aku jadi sayu

Bunga menangis dia mendayu

Mahu jadi cantik tetapi ragu

Aku merayu

Bangunlah semula hidup kembali

Jangan tunggu matahari mati

Cepatlah mekar sebelum terlerai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai

Ape perasan korang? Luahkan kat komen dibawah?

2 comments:

HanisAzla said...

serius sayu baca/dengar puisi melayu layu ni... tapi itulah kita orang melayu yang terlalu selesa dengan apa yang kita ada skrg tanpa mahu peduli utk terus mempertahankannya... sesama sendiri pun asyik tak sebulu, mcm mana kita nak terus maju...

haidi takeAfoto said...

btul2...nk harap sendiri yg sedar maybe ssh la..masa ni la leader kite kene main peranan..goverment kene main peranan..