Assalamualaikum..xjwp dosa!!- haidi Takeafoto

My photo
Damansara, KL, Malaysia
What's there to say? My name is Haidi, and I'm me like only I can be. middle age of 20's, still bujang trang tang tang, much into guitar and photography. a degree holder in quantity surveyor (UTM Skudai, 2006), a project manager in this local construction industry, also a part time student @ Niosh(safety construction management) and also a freelance photographer.bla bla bla..well..life is strange, and together my friends and I live it to it's fullest.this is my life.nothing much about me..

Ads To click

welcome to my life

elevenzerooneOone..something happened...and a day i decided to blogging.....so here i am....

"To me, photography is an art of observation. It's about finding something interesting in an ordinary place..I've found it has a little to do with things you see and everything to do with the way you see them. Aware of our surroundings..and always try to give meanings of everything we see"

-my lense' s story

Well..well..here is my public first ever blog! i've been trying to picture myself holding a regular blog ever since i started reading some of the local blog about photographer..its looked fun and stuff but well, i never liked writing, so i quickly dropped the idea. blogging is not my thing, i thought. Then something really happen which i really regret i dont have any medium to rememberize it.

In spite of all this, this blog took birth on 11th jan 2010. i'll write mostly about myself, my boring life, my journey and its treasures. emm this is all exciting ! i have my very own blog

pull up a chair, lean back, relax & reminisce wif me, back to the GOOD OLD DAYS when the livin' was easy..

- HAIDI takeafoto

konco-konco

Monday, September 6, 2010

5/9/2010 - jalan TAR+restoran nelayan+sg. wang

pkul 11 aku ngn kwn2 site jengka btolak dri jengka g kl dgn semangat yg bkobar2 utk shopping raye..destinasi ptama sg wang plaza..bkb nk cari bju melayu..nk soping tshirt, jeans ke kasut ke..tu yg g sg wang tu..smpi sg wang dlm pkul 4..dah lewat sgt..cari parking je dah dekat stgh jam..
mmg pack giler kl time dekat2 nk raye ni..sane sale sini sale..nk bjalan pn tsentuh2 bkn muhrim.kurang pahala pose aku.heheh. omputih, negro segala jenis bangsa ade kt KL ni ek.aku lak jrg sgt hang out ngn kwn2 siang2 kt KL.slalu lepak mlm je.mmg lawa lak aku ase nk wat HDR scenes happening cmni..aku pacak tripod dpn sg wang. mane yg aku nmpk scene lawa je aku snap..target aku nk HDR gmbr people..so ni la hasil HDR aku..baru nk try2 HDR..so xbape cntik la..mybe ade photo yg under or over expose..xpe2..i have all the time in the world to learn about this tecnique.fyi, HDR ni satu teknik shoot yg perlukan korang pkai tripod utk dptkan 3keping gambar yg berlainan exposure, over expose, under expose ngn normal expose, then korg kene mergekan gmbr tersebut guna software photo editing.so hasilnye akn jd satu photo yg korg xkn leh expect..try & error je la ni..so shopping kali ni mmg tcapai la sume brg yg aku nk beli.2 helai jeans, 2helai tshirt, kemeja, kasut & sun glass..tp yg baget lari giler..aku baget dlm rm500 je..dah lebih $$1k  sume ni..aduss ni yg aku mls nk shopping ramai2 ni..bru kt satu tempat je ni.emmm raya setahun skali jer..(nk sedapkan ati je ni..hehe). xsedar jam dah dekat pkul 6.30 dah..kene rushing g Restoran Nelayan kt tasik titiwangsa lak..arini bka pose al buffet al steamboat lg..eat all u can..makan smpi 7x berak pn xpe..kt sini korg juz byr rm35 & mkn la smpi korg xlrt mkn..emm pendapat aku kt tempat ni..xbape bez la..actually ni kali ke2 aku buka pose kt sini..1st time aku g mmg dah xde benda2 bez nk disteamboat kan..sume dah abis..kali ke2 aku g..xbyk variety makanan kt sini..so maybe ni kali terakhir la aku g sini aku ase..otw nk balik aku nmpk la promotion banner ttg teater musikal  TUN MAHATHIR kt Panggung Sari Istana Budaya 24hb sept- 4hb Okt ni..antara actor yg involve erra fazira ngn zizan nin.ni kompem aku xkn lepas punye..kompem g ni..xsabar lak ase..pas dah pelahap sempat la singgah sogo n jln tar jap..aku xbeli pape sgt la kt sini..dodol kuala kedah 3bungkus jer..mcm sedap lak aku test mkn..
























5 comments:

Hanis Azla said...

Haidi, gambar yang mcm lukisan tu panggil apa yer? cantiklah...

haidi takeAfoto said...

tq..gmbr tu gmbar HDR tecnique..tp yg ade org cross jln kt jln sg wang tu sy sketchkan & 'comic'kan photo tu...akak bg satu gmbar potret akak..sy buat kan...

HanisAzla said...

gitu ke..sgt menarik. nntlah boleh bagi gmbr anak2 or gambar family.. mmg berkenan dgn teknik tu.. tp kena tanya en.asben dulu..

Cik Moon said...

huhu...dah lama x makan kat restoran nelayan..

cHaN said...

smart la gambar yang bro wat HDR tuh!
nampak unik! :D