Assalamualaikum..xjwp dosa!!- haidi Takeafoto

My photo
Damansara, KL, Malaysia
What's there to say? My name is Haidi, and I'm me like only I can be. middle age of 20's, still bujang trang tang tang, much into guitar and photography. a degree holder in quantity surveyor (UTM Skudai, 2006), a project manager in this local construction industry, also a part time student @ Niosh(safety construction management) and also a freelance photographer.bla bla bla..well..life is strange, and together my friends and I live it to it's fullest.this is my life.nothing much about me..

Ads To click

welcome to my life

elevenzerooneOone..something happened...and a day i decided to blogging.....so here i am....

"To me, photography is an art of observation. It's about finding something interesting in an ordinary place..I've found it has a little to do with things you see and everything to do with the way you see them. Aware of our surroundings..and always try to give meanings of everything we see"

-my lense' s story

Well..well..here is my public first ever blog! i've been trying to picture myself holding a regular blog ever since i started reading some of the local blog about photographer..its looked fun and stuff but well, i never liked writing, so i quickly dropped the idea. blogging is not my thing, i thought. Then something really happen which i really regret i dont have any medium to rememberize it.

In spite of all this, this blog took birth on 11th jan 2010. i'll write mostly about myself, my boring life, my journey and its treasures. emm this is all exciting ! i have my very own blog

pull up a chair, lean back, relax & reminisce wif me, back to the GOOD OLD DAYS when the livin' was easy..

- HAIDI takeafoto

konco-konco

Sunday, August 29, 2010

29/8/2010 - love u qasidah


gmbar kt ats tu gmbar opah aku..single lagi skg ni..jgn nk tekel2 lak opah aku tu..xnak aku korg jadik tok tiri aku lak nti..aku dah lame nak mkn kueh qasidah ni..mmg ssh nak cari..kt bazar ramadan kt pahang lgsung xde..kt kl lak 1 tempat je yg aku pnh nmpk qasidah ni..tp yg pelik nye macik wat qasidah tu taruk daun bawang,,xqasidah la klu taruk daun bwg..xjadik aku nak beli..sesampai nye aku di kampung aku memulakan aktiviti membodek opah tercinta.die sorg je yg pandai wat kueh ni dlm family aku..aku menyampaikan hasratku yg dahlame ku pendamkan ini..dah lame ngidam kueh ni.setahun sekali je dpt ase kueh ni..opah aku memula bagi jwpan yg agak mengecewakan.."opah dah wat dah kueh tu minggu lepas"..aduss frust aku..pastu opah aku sambung lg "sok pah buat, ptg2 sket edy g amik kt umh opah"..xsia2 aku mula2 puji baju kurung opah aku cantik..aku ikhlas puji tu..(ayat cover line, sepupu2 aku klu bace entry ni kang diorg cite kt opah aku, kecik lak ati org tua tu..) owhh fyi, kueh qasidah ni asalnye dari utara..kebyakan org yg bkn dari utara xkn tau pn pasai kewujudan kueh ni..gerenti 100%..bahan asas utk qasidah ini adalah tepung gandum, yg dimasak ngn daun pandan, garam, myk sapi, gula, ngn telor..xsilap aku ade santan gak...bile dah siap tuang dlm acuan n tabur bwg goreng kt ats tu..mmg wangi kueh ni..3 round aku mkn kueh ni..mase bukak pose, lepas berita, pastu sebelum tdo..ase nye sahur ni pn aku se round lagi.mmg xbg peluang..

Saturday, August 28, 2010

28/8/2010 - melayu layu..sedarla

  • terbangkit nk tulis entry ni bile terbaca keratan akhbar berita harian bertarikh 3hb Feb 2010. terbaca pn sebab paper ni wat lapik makan mase bukak pose td..aku leh terbenti makan walaupun perut ngh lapar sgt2 time tu..story ttg Tun Mahathir bg statement pasal org melayu..so lepas bukak pose, aku surf and aku byk baca2 info, statement, comment, blog, and even youtube pasai org2 MELAYU ni..kredit to entry2 brother Jerung perkasa yg membuatkan aku tergerak nk post entry barkaiatan org2 meLAYU ni gak..bangsa aku sendirik..kdg2 aku ase kene pikir negatif, kene mengkritik dulu bru akan dtg kesedaran kt jiwa bangsa kite ni..tujuan aku aku wat entry ni bkn jer nk menjatuhkan bangsa sendiri..just sebagai renungan utk sume reader yg berbangsa melayu termasuk aku sendiri..aku senditi yg dah 3taun keje dlm construction ni mmg obvious nampak yg bangsa kite ni akan jatuh 1day nti.,most of the goverment project ade status bumiputra, so hanya bumiputra saje yg leh dpt projek2 kerajaan ni..tp bangsa kite ni pk nak dpt duit cepat n senang..so boss2 yg berbangsa melayu ni jual projek ke bangsa lain..so projek2 bumiputra ni cume pkai baju melayu je la..tp segala jadah dlm tu, termasuk kontraktor utama, sub2 contractor dan juga pembekal dari bangsa lain..kite boleh survive skg ni pn sbb byk kuota dan institusi diraja dan juga prntadbiran demokrasi berparlimen dibawah pentadbiran raja berpelembagaan.kite masih mengekalkan kuasa Raja-Raja melayu yg merupakan benteng pertahanan kite yg terakhir..mcm Joker Card la kirenye ni..tp dri sudut lain, ekonomi, politik, kuasa beli, sumenye dah dikongker oleh bangsa lain..institusi Diraja kite ni skg pn dah mula goyang..bangsa lain dah senang2 jer boleh kritik n ade lak yg dah brani nak saman sultan & Raja..klu dulu org2 mcm ni kompem da kene buang dari malaysia jer..skg ni xde pape tindakan boleh diambil thadap org2 yg aku sendiri ase jijik nk anggap berbangsa melayu..igt la..bangsa lain tu btul2 survive nk smpai ketahap yg diorg dah achieve skg ni kt negara kite..mereka bijak cari peluang. xmudah kite nk rampas balik benda2 tu semula..ape yg kite dah lepas ssh nk kite rampas balik..tp baki yang masih ade ni..pertahankan lah..

video
macam bese la..korang pause la dulu lagu belog ni kt bwh sekali page blog aku ni utk dgr sajak malique ngn tun mahathir ni
Malique – Layu (featuring Tun Dr. Mahathir)


Aku lihat layu dalam Melayu

Aku pasti bukan aku seorang saja yang nampak

Ada juga bercadang bertanya tuan punya

Tapi bercampur risau dengan tak tergamak

Nanti dikata tak bersyukur, dikata tak sedar diri

Jadi aku menyendiri, memerhati dan akhirnya mengakui

Yang kita sendiri

Membiarkan bunga raya melayu ke kanan

Dan dibiar bunga tak cantik mekar di kiri

Aku lihat layu dalam Melayu

Tanah air kita yang punya

Kita siram, kita baja tapi angin api kita lupa

Mereka merancang masa menjilat bangsa

13 harimau bertukar menjadi mangsa

Kita lupa nenek moyang kaya-raya

Jangan sekali-kali digadai harta-bendanya

Ku lihat layu dalam Melayu

Ku lihat layu dalam Melayu

Ku lihat layu dalam Melayu

Takkan Melayu hilang di dunia

Ya… tapi apa guna tak hilang di dunia

Kalau kewujudan tidak dirasa

Petah berbahasa kudrat tak berjasa

Orang berbudi kita hanya tahu merasa

Selalu lari bila dirapat

Selalu malu bila soalan diaju

Selalu segan memberi pendapat

Rela mengikut dari meneraju

Belum nyanyi sudah bersorak

Suka berjanji dalam borak

Bukan kata tak ada otak

Cuma tak berfikir di luar kotak

Ku lihat layu dalam Melayu

Ku lihat layu dalam Melayu

Ku lihat layu dalam Melayu

Aku jadi sayu

Bunga menangis dia mendayu

Mahu jadi cantik tetapi ragu

Aku merayu

Bangunlah semula hidup kembali

Jangan tunggu matahari mati

Cepatlah mekar sebelum terlerai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai

Ape perasan korang? Luahkan kat komen dibawah?

Friday, August 27, 2010

27/8/2010 - 150 juta : fynn jamal vs. hana zatie..mane bez??

video
video ni version fynn jamal
version hana zatie yg korg dgr bile bkak belog aku ni..


klu korg nk compare kene pause either 1 of the video la..
Saya sudah addicted dengan lagu ini, lirik lagunya menusuk kalbu. Jom layan liriknya pula :


Lirik Lagu 150 Juta Dinyanyikan Hana Zatie (penyanyi asal fynn jamal, hana zatie wat caver lagu ni jerk). tp personal opinion aku hana zatie punye version lg bez..korang ase cmne??

Untuk kali ke seratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
"Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?"
"Apa kau buta? Apa kau pura-pura suka?"


Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu


"Dia mungkin bengis seperti singa"
"Tapi dia nangis tonton cerita Korea"
"Dia mungkin keras bila bersuara"
"Tapi dia jelas, jujur apa adanya"
"Aku lagi kenal dia..."


Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis aku ini pula dawai besi


Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku sambil berkata


"Sayang mungkin baran tak kira masa"
"Tapi sayang tahan kalau salah yang saya"
"Sayang mungkin saja keras kepala"
"Tapi sayang manja bila kita berdua"
"Saya kenal sayang saya..."


Buat apa dicerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata


Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada


Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi senja
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada


Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa
Rahsia kita berdua...


P/s : Bila Hana Zatie mahu buat Album ya? Hik3, saya rasa dia mampu pergi lebih jauh. Sempoi, cool dan suaranya lain dari yang lain. version lg bez dari penyanyi asal fynn jamal. korg ase cmne??

P/s/s :Dengar cerita dan ura-ura , dia ni bakal jadi Cikgu, betulke? Umm, bagus juga, satu pendekatan yang bagus (nyanyian) untuk mendekatkan diri dengan murid .

lyric credit to en great teacher onizuka

Tuesday, August 24, 2010

23/8/2010 - the most unique bowling skills

dah lame nk post entry ni..saje nk member2 ni sendiri tgk cara sebenar diorg men boling..tmasuk la aku sendirik..heh ni antara skill yg smpat aku snap mase men boling kt East Coast Mall kuantan..ade skil yg mcm menari canggung, ade yang mcm nk start lumbe lari, ade yg mcm kuda2 silat..aktiviti memboling ni telah menjadi aktiviti mingguan kami sejak bru nak blajar skill meng swing kan bola boling tu..walau pin xjatuh byk, x strike pn..janji bola boling tu swing abis..mcm pro lak ase..hahah sebulan lg training leh masuik tournament la pasni..huhu


Friday, August 20, 2010

20/8/2010 - tragedi 10 ramadan (1.15 ptg)

gambar ini dirakamkan menggunakan hp sony erikson cikai punye..so what 2 expect..quality pn VGA jer ler..dipendekkan cite aku masuk je site opis aku kt uitm jengka..aku nmpk bebudak ni ngh pelahap megi goreng..aku xterlibat same skali ngn aktiviti2 ini kay..dgn gaye sebagi pegawai JAIS aku snap2 la 3,4keping..cuak diorg..mcm rancangan expose lak aku ase..huhu..so dgn photo yg aku ade ini aku dah memulakan aktiviti ugutan terhadap mak bapak n awek2 diorg..name individu yg terlibat dlm aktiviti x berpekdah ni dirahsiakan atas untuk menjaga nama baik mereka dan keluarga mereka..so nak ke xnk sekor2 kene blanje aku kt bazar ramadan..dpt mkn free la aku  4 ari ni (sehari sorg blanjer...)





















19/8/2010 - bukak pose @ tg. lumpur

xde pe nk citer utk entry kali ni..actually tujuan asal blog ni just nk share knowledge ttg photoshop ngn reader kt luar tu..tp skg ni dah lari concept lak..aku pn xsempat nk edit2 photo yg aku shoot..so most of the photos publish kt blog ni virgin lagi, xde edit pape..so entry ni aku share sket la ilmu yg aku tau ttg edit2 photo yg sempat aku edit n post kt blog ni..example photo kulit2 kerang atas tapak tgn aku kt bwh ni..background photo (tapak tgn aku) black n white tp kulit2 kerang tu ade kaler..ade byk cara nk edit phot jadik cmtu..yg aku pling biasa wat n aku ase pling sharp n simple..

open image kt photoshop...(aku pkai cs4)
1. korg kene duplicate layer (ctrl+j atau click kt tab layer/duplicate layer)
2. black & white kn photo tu (ctrl+shift+u atau click image/adjusment/black&white)
3. click icon add vector mask (petak 4segi,bulat kt tgh2-ade kt bwh & ujung kanan corner photoshop tu)
4. amik eraser, padamkan part mane yg korang nak warnakan (icon eraser lak kt tepi kiri photoshop)
5. saiz & hardness  eraser tu depend kt korg la (right click)
6. dah siap jgn x save as jpeg lak


eh lupe lak nk inform..tips editing ni sesuai sgt utk gmbar wedding..korang maintainkan kaler bride/pengantin tu..then surrounding pengantin tu sume black & white..so pengantin tu akn nmpk lg burse la..
selamat mencuba..(mcm rancangan memasak lak..)





Saturday, August 14, 2010

14/8/2010 -misha tunjuk bakat menulis xxxxx!!

arini aku kene submit costing n dokumen tender utk project kemudahan sukan uitm shah alam..sok pg2 aku kene present kt tender commitee..dlm pkul 4 ptg aku dah siap bind hard cover dah dokumen tu..perghh lega..seminggu ni acik ngadap benda alah ni jer..penat giler..dah la aku sorg jer handle project ni..so aku sorg je la yg leh wat costing projek ni.dgn confident dan bangganye aku masuk bilik mengadap bos aku nk submit dokumen yg same besar ngn perut aku ni..nk mengangkat bende ni pn berpeluh aku..xsmpi sejam pastu bos aku pnggil aku masuk...aku igt dah ok la..leh submit kt client la esok dokumen ni..xsempat aku nk duduk bos aku ala2 muke tentera berpangkat sarjan  die tunjuk aku ape yg ade kt 1page dlm dokumen tu..aku releks je tgk..makk aii..nk gugur jantung aku tgk..ade lak tambahan item  kt costing yg aku buat tu.mmg keje adik aku la ni..siap ade name misha lg kt ats tu..pas kene "tegur" sket2 ngn bos aku pn keluar bilik die..dah la last minit cmni..binded dokumen ni klu nk bkak blik mmg kdai pn xnk buat dah..misha ni pn klu nk sabotaj keje aku jgn la tulih name skali..kantoi la die yg buat..nk mrh xsmpi ati...kansel plan nk beli kasut raye utk ko misha..sib baik la die ade kt kg..klu x mlm ni gak kene mrh ngn aku..bile aku tgk2 blik yg die conteng tu..senyum gak la aku..pandai adik aku wat costing..leh jadik accountant aku ase beso nti..tp nape la adik conteng kt dlm dokumen tender ni????nape??



Friday, August 13, 2010

13/8/2010 - bukak pose @ "santai" kuantan

arini 1st day tayangan the expendable..so ptg ni aku gerak g TGV kt eastcoast mall kt kuantan..saje nk tgk kt kuantan..jln2 skali la..salah baget mase lak..sampi ngam2 waktu buka pose..so beli nugget je nk alas perut..yg pentig dpt tiket tgk movie ni.dah la xsempat nk booking tiket.dah lame aku tunggu nk tgk expendable ni..we got lucky, mmg ade free lg 5 seat..so lepas la 4seat utk kitorg ni..pkul 8 cite ni start, mkn cotton candy jap..dah lame xmkn..nmpk sedap lak brader tu buat..heh dah tua2 duk mkn benda ni lg..wat malu jer klu kwn2 lain nmpk..heh..komen aku ttg the expendable ni..action bez..cume byk baget movie ni burse kt byaran actor (actor2 yg gila ibab punye otai2)..so dari segi kualiti kurang la..aksi letup2 mcm xbape real..jln cite xberape syok la..straight forward sgt la..yg idupkan movie ni jason statham jer aku ase..die punye scene mmg real bez..in conclusion aku utk movie ni : the expendable akan jadik lg gempak klau director die bkn sylvester stallone. aku minat brader stallone ni..tp sbgai actor je la..bkn director..ttup cite sai movie..jom p mkn seafood kt santai restoran lak..td bka pose mkn nugget jer sbb target aku nk mkn ketam lagi mlm ni..smpi jer sini aku amik jer ketam jantan yg mmg fav. food aku..kt santai ni lak sekor menatang yg 1st time aku jupe..udang ketuk.aku ni jenis suke try makanan baru.tp yg udang ni aku ase aku xready lagi ler nk try..hehe mcm belangkas pn ade aku tgk..lain kali ler aku try bile aku bwk skali ubat alergik aku..standby kot2 bengkak bibir, gatal2 aku nti pas mkn...