Assalamualaikum..xjwp dosa!!- haidi Takeafoto

My photo
Damansara, KL, Malaysia
What's there to say? My name is Haidi, and I'm me like only I can be. middle age of 20's, still bujang trang tang tang, much into guitar and photography. a degree holder in quantity surveyor (UTM Skudai, 2006), a project manager in this local construction industry, also a part time student @ Niosh(safety construction management) and also a freelance photographer.bla bla bla..well..life is strange, and together my friends and I live it to it's fullest.this is my life.nothing much about me..

Ads To click

welcome to my life

elevenzerooneOone..something happened...and a day i decided to blogging.....so here i am....

"To me, photography is an art of observation. It's about finding something interesting in an ordinary place..I've found it has a little to do with things you see and everything to do with the way you see them. Aware of our surroundings..and always try to give meanings of everything we see"

-my lense' s story

Well..well..here is my public first ever blog! i've been trying to picture myself holding a regular blog ever since i started reading some of the local blog about photographer..its looked fun and stuff but well, i never liked writing, so i quickly dropped the idea. blogging is not my thing, i thought. Then something really happen which i really regret i dont have any medium to rememberize it.

In spite of all this, this blog took birth on 11th jan 2010. i'll write mostly about myself, my boring life, my journey and its treasures. emm this is all exciting ! i have my very own blog

pull up a chair, lean back, relax & reminisce wif me, back to the GOOD OLD DAYS when the livin' was easy..

- HAIDI takeafoto

konco-konco

Tuesday, October 5, 2010

4/10/2010 - the greatest compliment..thx kamal


salam all..mlm ni aku tibe2 ase nk post entry ni yg lari dari kebiasaan aku..xde gambar2 tmpt2 yg aku g..xde terlibat lgsung dgn cik nikon aku tu...(actually ade la sket2 kaitan ngn aku n cik nikon..hehe) td aku bkak fb aku yg jrg sgt aku bukak tu..dah berhabuk je aku ase...dulu aku ni leh kate hantu fb gak la..bgn tdo fb, sebelum tdo pn fb..skg ni xtau nape..tdah xde mood sgt ngn fb..semata2 fb tu aku gune utk family n kezen2 aku jer..xde la rajin nk post pape kt wall ke..explore page kwn2 ke..mmg xde mood giler2 ngn fb..maybe gak ade kaitan dgn efek yg jadi kt aku, personal life aku, relationship aku ngn someone disebabkan oleh fb ni dulu...dah jadi tawar hati je aku ase nk aktif berfacebook ni. aku lg prefer berbelog or focus dgn website social network yg ade kaitan dgn photographer, dgn photo je skg ni..

back to the topic..aku smlm dpt satu msg dri sorg kwn aku yg dah aku ase 2,3 tahun gak la xjumpe..classmate aku mase study kt utm dulu..3,4 kali aku baca pe yg die tulih dlm msg tu...aku xtau la klu die nganjing aku ke puji btul2 ke..tp yg aku tau..mmg aku terharu sgt2, n compliment yg die bg kt aku tu btul2 buat aku lg semangat nk belajar n explore hobby yg aku involve ni..photographer..aku ni xla expert, bru je ngn benda2 dslr ni..tp mmg benda ni aku minat dari dulu.even sebelum aku beli dslr ni pn aku dah byk reading pasai camera2 ni...

fyi..aku xsuke gambar aku dlm photo sape2 pn.mmg jrg ade gmbar aku.xtau la nape, tp bile tgk muka aku dlm photo aku ase mcm malu je..xselesa pn ade..even gambar kenduri kawin abg aku dulu pn mmg ssh nk cari muka aku..photo family aku pn jrg2 ade muka aku..even aku xmasuk dlm photo family, aku still ase yg aku ade skali dlm photo tu, sbb aku yg amik gambar tu..hahaha tp aku suke amik gambar org lain..suke tgk muke diorg yg mcm excited bile nk amik gambar. suke tgk end product yg aku dpt snap. aku suke tgk sceneries yg cntik kt mata aku kt dlm photo yg aku shoot. mmg puas giler2 ase...so benda2 mcm tu yg buat aku nk explore lagi..byk lagi yg aku xtau sai shooting ni..byk kene belajar..bg org yg xminat benda ni, diorg akn ckp pe sshnye nk shoot photo..click je..snap je..tp actually far than that, byk lg skill yg kite kene master..aperture, shutter speed, iso, depth of field, focusing, lighting, flash, byk lagi...last but not least..thanx kamal..aku btul2 appreciate compliment yg ko bagi kt aku tu.....and thx to u all too..entry kali ni en haidi bersama cik nikon ni just nk bgtau kt korang yang kami hargai semua komen2, kritikan korang +ve or -ve, pujian korg kt hasil aku dlm belog ni..aku try improve lagi pe2 jer yg aku leh aku improve.xkira la photo2 yg aku shoot ke..writing aku ke, or belog aku sendiri ke...thanx sbb support aku..(mcm artis popular yg konon2 ramai fan jer-haidi poyos) 

17 comments:

zirconia said...

pembakar semangat tu kan. tengok gambar kat sini memang cantik-cantik. kalau jadi photographer sambilan boleh hire utk wedding nanti. hehe.

nurkaloi said...

uwhh...upenye ade gak yg very supporting u haidi
pe kate u try pe yg di suggest an
leyh jd side income uh
haa hire tuk wedding
t leyh arr pat diskaun ann?? an??

nurkaloi said...

wish u the bestt...
sibuk je komen byk2an

haidi takeAfoto said...

hehe sy kn dah wat freelance photographer..dah amik 8 job dah so far...xleh amik byk2 xsempat..keje sendiri lagi...study lagi..amik setakat yg mampu je..bkn sbb duit sgt pn..tq2 ek

Hanis Azla said...

nak puji jugalah he..he...
good job to both of you (haidi & ur cik nikon) nnt share photo yg cantik2 kat blog ni lg yer.. suka tgk.. semoga terus success dlm bidang fotografi..

Anis izyan Abd Rahman said...

suke ambil gambar jugak!!
tapi tak de dslr...sedang plan mahu beli..
bnyak2 tempat anis tnye..sume recommend canon better then nikon~
comment me plizzz!!
hehe
TQ~

我爱你 said...

hope success in ur life haidi, go go photographer :)

HonEyBuNNy said...

wah2..tahniah...hehhe...kami ttp sokong anda...heheh..btw, nice la gmbr2 d bwh tu...yala..Qaseh dtg melawat neh....hahhaha....nti meh tgkp gmbr ila convo, tung n tawin...hehehheheh...(lawak ja)

syahira ariff said...

nnti aku kawen,kau jdi photographer ek
harga member ok

zirconia said...

sy usha gak blog nie ye encik haidi. sy menyokong anda gak nih.

MiYOKO TACHIBANA said...

fuyooo..ucapan dah macam artis tuu...haidi, awk mmg deserve utk diberi puji2an yg melampau2 ituu..gambo2 awk mmg superb, mantap n meletup....cheq suka sgt2..

sy suka amik gambo gakk...tp, skang lebih suka interframe dlm gambo..setiap gambo mesti ade muka saya..kalo takde, mmg tak sahlaa...

so, en, haidi, lenkali bole amik gambo saya dan kwn2 -Wina dan Shu...hihihi...sure best n happening... :)

MiYOKO TACHIBANA said...

nk komen pasal FB tuu..nape tak aktif berFB dahh..syiok pe...

sy, tiap2 ari (b4 start wat keja) sure check FB dulu...kalo tak, tak bererti hari saya...kadang2, sampai tak tau nk wat pa ngan FB tuu...tp, acc tu kena ade sbb tak nk lost contact ngan membe2 lama...nnti, nk jemput kenduri pun sonang...hihihi..

nurkaloi said...

hmm bagus
great!! teroskan usaha
malaysia boleh
1 malaysia *tetibe an*

Shu Shinju said...

haidi ~ u deserve it..mmg best giler gambo2 yg haidi capture..nanti jadi OP ari kawin shu leh..hehehe....

eh..mana FB haidi..kite mau add la...:)

haidi takeAfoto said...

leh je..shu punye pasai..free of charge je pn leh..tp cost wat sticky album sume byr sendiri la..upah free jer..hehe fb haidi ek.. type jer haidicheharun

Shu Shinju said...

wahhh..free? menariks tu...hihihi... nanti i roger2 u ok...kikiki...

haidi takeAfoto said...

roger??hah roger?nk g mkn kenny's skg gak..lapa lak...ok..roger2 la..roger slalu pn xpe...heh